Teden smo začeli z obiski skupin iz Kočevja, Litije in Čateža. Zadnji dve sta bili polni glasbenikov, opremljenih s tamburicami, pevskimi glasovi in notami. Tako so z veseljem napolnili Evropski parlament s slovensko glasbo. Gospod Peterle se je temu takoj priključil tako, da je sam malo zaigral na orglice.

V torek zjutraj je k poslancu na obisk prišla delegacija iz Turčije. Želeli so se pogovarjati o sodelovanju med EU in Turčijo, seveda pa so z nami delili tudi neprijetnosti ob smrti novinarja Khashoggija in težave v Siriji. Gospod Peterle je vseeno nazadnje preusmeril pogovor na Gulena in njegove pripadnike, ki so bili nekdaj dobri prijatelji poslancev Evropskega parlamenta, danes pa jih Turčija označuje kot teroriste. Vprašanje je močno podaljšalo srečanje, pa čeprav so že tako ali tako po turški navadi zamujali.

V sredo sem dobila možnost udeležbe na pogovoru z naslovom Inovacija in razvoj, na katerem sta sodelovala tudi Federica Mogherini in Bill Gates. Slednji je predvsem predstavljal njegovo delo na področju cepiv in zadnje inovacije. Gospa Mogherini pa je razlagala o stopnji mednarodne pomoči, ki jo po svetu razdaja Evropska unija. Izvedela sem, da po količini dane mednarodne pomoči EU pride na 4. mesto na svetu. Mogherinijeva je tudi povedala, da je večina pomoči namenjena Afriki, saj zaradi bližine delimo usodo. Evropa ponekod – Malta – leži južno od Afrike! Sicer sem od pogovora pričakovala več pogovora o inovaciji in razvoju, ne pa o mednarodni pomoči samo in izključno Afriki. A sem bila obveščena, da je osredotočenost na Afriko, kar že standard.

Ob prihodu domov, pa me je v sosednji ulici presenetila ulična zabava. »Naša« četrt je bila najboljša v zbiranju rabljenih žarnic in nagrada so bili zastonj hamburgerji in pijača. Moram priznati, da sem si vedno želela udeležiti ulične zabave. Želja izpolnjena!

Poslanec se je za konec delavnega tedna odpravil še na konferenco na Portugalsko, medtem ko smo ostali skrbeli za delo v pisarni. Dobila sem nalogo, da si podrobno ogledam situacijo Brexita in napišem poslancu kronologijo dogodkov s komentarji. Zelo poučna naloga, predvsem zaradi kompleksnosti stanja, ki ga je res potrebno skrbno preučiti. Hkrati pa je še ravno pretekli teden v Bruslju potekal vrh o Brexitu, kjer še vedno niso dorekli ključnih vprašanj. Poskrbeli so le za stalno tuljenje siren spremljevalnih avtomobilov in prometne zastoje.

V petek zvečer smo s sostanovalci organizirali mini turnir enke (uno) in čajanko. Po tako natrpanem tednu je bila to edina zabava za katero smo imeli energijo. V soboto sem dopoldne preživela v fitnesu, kjer sem bila priča treningu tekmovalnih body builderjev. Torej tistih, ki glasno jamrajo ob dvigu vsake uteži, pretiravajo s solarijem in prehranskimi dopolnili. Namreč njihova telesa ne izgledajo lepo, zgolj iznakaženo. Popoldne smo priredili kostanjev piknik, kar na našem dvorišču. Na vrtu smo zakurili ogenj, pekli kostanj in jedli sadno pito. Zvečer se nam je pridružilo še nekaj Slovencev, tako da je zmanjkalo kostanja in smo nadaljevali le še s kurjavo. Prejšnji teden sem hvalila visoke temperature v Bruslju. No, na žalost moram sporočiti, da nam ta teden na vrata pritiska že huda jesen in mraz.

V nedeljo je bil čas za pakiranje, namreč za večino tega tedna se selim v Strasbourg, na plenarna zasedanja. Osebno res ne maram teh selitev. Vse to pakiranje, iskanje prevoza, tavanje po neznanem, je samo stresno. Na srečo sem v ponedeljek zjutraj odšla v Strasbourg s sostanovalcem, kar je naredilo pot malo bolj vzrdžno. Čeprav je potovanje s Flixbusom…hmm..še vedno svojevrstna izkušnja. Po dobrih 6 urah vožnje sem prispela v Strasbourg, kjer je bilo sončno za razliko od dežja v Bruslju. Tako da selitev niti ni bila tako slaba ideja. Sedaj pa novim nalogam naproti…