Kam po natrpanem tednu? Na vaflje!

V tretjem tednu nas je v bruseljski pisarni obiskala skupina mladih iz Slovenije v okviru projekta Meet my MEP. Poslanska skupina Evropske ljudske stranke ljudem na ta način omogoča, da pobliže spoznajo delo evropskih poslancev, se srečajo z njimi, obiščejo Evropski parlament in se udeležijo kakšnega izmed srečanj ali dogodkov, ki so odprti za javnost. Program je prilagojen zanimanjem in željam skupine, pri čemer je v okviru institucij na voljo veliko število dogodkov, ki obravnavajo najrazličnejše tematike. Ko sem pomagala pri iskanju dogodkov, ki bi bili zanimivi za skupino, sem hkrati ugotavljala, da je ponudbe toliko, da se vsega, kar bi nekoga zanimalo, enostavno ne da udeležiti. Tako je vsekakor smiselno, da se poslanci kot tudi njihovi asistentje v svojem siceršnjem delu poglobljeno osredotočijo na zgolj nekaj vsebinskih področij in jih spremljajo, saj je vsemu dogajanju nemogoče slediti.

Srečanje g. Peterleta s skupino mladih, ki nas je obiskala v okviru projekta Meet my MEP. (Foto: Andrej Černigoj)

Že ob spremljanju zgolj izbranih tem pa se pogosto dogaja, da se sestanki in vabila prekrivajo, zato je treba kdaj napisati kakšno opravičilo že samo zato, ker udeležba z logističnega vidika ni možna (sploh v primeru dogodkov, ki so raztreseni po vsej Evropi). Je pa urnik g. Peterleta sestavljen zelo na tesno, da se lahko udeleži čim več sestankov in dogodkov, ob tem pa mu pri spremljanju tematik pomagajo asistentje. Tudi jaz sem dobila nalogo, da se udeležim sestanka, nato pa g. Peterletu ob prihodu poročam, kaj se je do takrat dogajalo, saj je zaradi prejšnjega dogodka lahko na sestanek prišel šele nekoliko pozneje. Kaj hitro sem ugotovila, da imam na razpolago morda minuto ali dve, da prideva do vrat v dvorano, v tem času pa ga moram seznaniti s ključnimi poudarki, da lahko nato sodeluje v razpravi. Pravi izziv.

Sestanek delovne skupine o preprečevanju trgovine z ljudmi. (Foto: KBB)

Ob koncu tedna je izlet z vlakom v katero izmed belgijskih mest odlična izbira, saj so ob sobotah in nedeljah vozovnice zelo ugodne, še ugodnejše pa so za vse mlajše od 26 let. Sama sem se odločila, da se odpravim v Liège. Ob tem me je marsikdo vprašal, zakaj ravno tja, zakaj ne raje v turistično zanimivejši Antwerpen, Brugge ali Gent. Odgovor je jasen: v Liègu so lièški vaflji! :D Poleg tega so ostala omenjena mesta že dobila priložnost, da me očarajo – in so tudi me. ;) Čas je bil torej za kaj turistično manj obljudenega.

Pogled na mesto ob reki Meuse. (Foto: KBB)

Liège ima približno 200 000 prebivalcev in je največje francosko govoreče mesto v valonskem delu Belgije. Leži ob reki Meuse, zaradi katere je tukaj nastalo tretje največje rečno pristanišče v Evropi. V preteklosti je v mestu cvetela industrija jekla in železa, kar se še danes odraža v njegovi arhitekturi in delavskem značaju. Pozneje se je industrija uspešno preusmerila v raznolike nove panoge in tako je mesto dandanes poznano kot dom pivovarne Jupiler, čokoladnice Galler in polnilnic vode Spa in Chaudfontaine.

Športna dejavnost pred vaflji. :D Montagne de Bueren s 374 stopnicami. (Foto: KBB)

Kakšna je razlika med bruseljskimi in lièškimi vaflji? Bruseljski so hrustljavi, imajo zračno teksturo in pravokotne robove, saj so narejeni iz bolj tekočega testa, medtem ko je testo za lièške vaflje podobno tistemu za kruh, je gosto in lepljivo. Piko na i dodajo sladkorne kroglice v testu, ki ob pečenju kristalizirajo in poskrbijo za nebeški okus. Lièški vafelj se od bruseljskega loči tudi po nepravilnih robovih zaradi goste teksture testa in ga je najbolje jesti brez vsakršnih nadevov in posipov. :)

Lieški vafelj z razgledom na Liège. Cilj dosežen. ;) (Foto: KBB)

Zapisala: Katja Berk Bevc