Meet My MEP: December 2015

V sklopu natečaja za pripravništvo v pisarni evropskega poslanca v Bruslju, ki ga zdaj že vrsto let organizira pisarna evropskega poslanca Alojza Peterleta, nas je bilo šest mladih izbranih za udeležbo na enotedenski ekskurziji v Bruselj pod geslom Spoznaj svojega evropskega poslanca − Meet my MEP.

Sicer ni nihče izmed nas osvojil pripravništva za katerega smo se potegovali pol leta poprej, vendar je bila izkušnja, ki je temeljila na spoznavanju delovanja institucij Evropske unije, vsem v veliko zadovoljstvo, presegla pa je tudi marsikatera pričakovanja. V pisarni smo bili deležni toplega sprejema, tekom tedna pa smo v družbi poslančevega lokalnega asistenta g. Andreja Černigoja imeli možnost pobližje videti delo poslancev ter spoznati veliko zanimivih ljudi.

Izkušnja se je pričela v ponedeljek, ko smo štirje izmed šestih udeležencev odleteli iz letališča Jožeta Pučnika proti Bruslju. Drugi dve udeleženki sta v Bruselj prispeli kasneje, iz Milana in Barcelone. Takoj ko smo pristali, smo se odpravili do hotela na izvrstni lokaciji, in sicer čisto v središču mesta. Pozno zvečer smo si privoščili hitro večerjo v Mc Donaldsu, kjer smo se imeli priložnost spoznati med seboj. Kljub utrujenosti, smo si vseeno privoščili krajši sprehod po centru mesta do glavnega trga, znamenitega Grand Place, ki nas je sprejel okrašen z božičnimi lučkami. Nazadnje smo se vrnili v hotel, saj nas je naslednji dan čakal intenziven program. Po kratki noči smo se zbudili v nov dan, prvi dan v Bruslju. Odpravili smo se s t. i. »šestko« (javni potniški promet, ki te pripelje do četrti z evropskimi institucijami). Sicer smo že prejšnji dan opažali skupine vojakov po cestah, podnevi pa je to postalo še bolj očitno. Ob vojakih z avtomatskimi puškami vsakih trideset metrov in z oklepniki po ulicah se človek skoraj ne more počutiti ogroženega terorističnih napadov.

Slikanje v protokolarnih prostorih Evropskega parlamenta

Večina nas je že obiskala Evropski parlament, zato nam registracija in akreditacija ni bila nova. Sprehodili smo se po bruseljski »Čopovi« (glavni hodnik v pritličju, kjer so frizer, banke, menza…) in po tretjem nadstropju, ki povezuje vse stavbe med seboj. Po kratki ekskurziji po stavbi je sledil obisk pisarne in ekipe evropskega poslanca Lojzeta Petrleta, ki nas je gostil. Voščil nam je lepo bivanje v Bruslju in spoznavanje »European Bubble« načina življenja.

 

brez selfi-ja v Parlamentu ne gre

Sledilo je spoznavanje televizijske ekipe hiše, ki stalno skrbi, da evropski državljani dobimo posnetke sej odborov in parlamenta. Zanimivo je bilo predvsem to, da ta služba priskrbi vso opremo za novinarje, da le ti ne rabijo nositi svojih kamer in opreme v hišo, temveč jo dobijo kar tam.

Pred kosilom je sledila še debata o enotnem digitalnem trgu z mlado bolgarsko evropsko poslanko Evropske ljudske stranke (ELS) Evo Paunovo, ki nas je vse navdušila s svojo zagnanostjo in vero v evropsko idejo. Zaupala nam je, da je čas, da »Europe starts to act, not only re-act« in tudi nas spodbudila, da smo družbeno aktivni evropski državljani, saj naj bi edino tako Evropa rasla in se razvijala. Med kosilom v največji menzi Evropskega parlamenta sta g. Černigoj, ki nas je vseskozi spremljal in Tadej Petejan (stažist, ki je prav tako sodeloval pri projektu) povedala nekaj »insiderskih« o parlamentu in ljudeh v njem. Zelo dragocene so bile tudi njune izkušnje z življenjem v Parlamentu. Po kosilu smo obiskali Parlamentarium, interaktivni del Parlamenta namenjen obiskovalcem, po ogledu pa smo se odpravili na sedež Evropske komisije, kjer smo se srečali z ekipo slovenske komisarke za promet Violete Bulc. Tam so nam navdušeno predstavili delo na Komisiji in prispevek slovenske komisarke. Izvedeli smo tudi, da bo čez nekaj dni v javnost prišel t. i. Aviation package, celovit sklop zakonodaje na področju letalskega prometa, v katerega so zadnje leto vložili veliko časa in truda. Zadnje srečanje v napornem in znanja polnem dnevu je bilo srečanje z Majo Drča, predstavnico lobističnega združenja industrij, ki se ukvarja s proizvodnjo tetrapakov. Predstavila nam je tek pogovorov z evropskimi poslanci in razložila, da je dojemanje lobiranja tukaj povsem drugačno od konotacije te besede v slovenskem prostoru.

 

Srečanje z Evo Paunovo

Spoznavanje dela kabineta slovenske komisarke Violete Bulc na Komisiji

Obisk Komisije in kabineta slovenske komisarke za promet Violete Bulc

Sledil je ponoven sprehod skozi »evropsko prestolnico« in obisk Deliriuma, najbolj znane pivnice v Belgiji in svetovnega rekorderja po številu piv na meniju (našli smo tudi pivi Union in Laško, ki ju pa tokrat nismo naročili). Tam se nismo zadržali dolgo (naš čas namreč še ni prišel), saj smo se morali naspati, ker nas je naslednji dan čakal zares zgodnji evropski zajtrk in nova evropska izkušnja v osrčju zveze.

V sredo zjutraj smo se udeležili Evropskega molitvenega zajtrka (European Prayer Breakfast) v Evropskem parlamentu. Sam sem sedel za narodnostno zelo mešano mizo, kjer so gostje prihajali iz Malezije, Finske, Grčije in Ukrajine. Po kratkem klepetu in zajtrku je sledil program. Ugledni gostje, z g. Peterletom na čelu, so imeli posamezne govore, potem pa je sledila molitev. Pri naši mizi smo se odločili, da bo vsak posameznik zmolil Očenaš v svojem jeziku, nato pa smo se pogovarjali o verskih navadah v svojih krajih. Vseskozi nas je spremljala ušesom prijetna glasba in znan ameriški komedijant. Na zajtrku so bili mnogi pomembni gosti, med drugimi nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, s katerim smo se tudi slikali. Zaradi priljubljenosti molitvenega zajtrka, ki je v mnogih državah tradicionalen letni dogodek, je mnogo gostov program moralo spremljati preko televizijskih ekranov izven samega kraja dogajanja. Nam, ki smo imeli to srečo, da smo lahko bili prisotni na licu mesta, pa je v veliko čast in smo zelo veseli, da smo bili med povabljenimi.

V sredini Jerzy Buzek, bivši poljski premier in bivši predsednik EP, okoli njega nas šest in asistenta poslanca A. Peterleta (foto: Andrej Černigoj)

Sledilo je srečanje z g. Markom Kranjcem, ki je zaposlen pri Odboru regij. Tam smo v sproščenem vzdušju izvedeli, kakšna je in kako poteka evropska politika do posameznih regij, kako se te obravnava po načelu subsidiarnosti in kako jim iz osrčja Evrope razne politike pomagajo k nadaljnjemu razvoju. Zanimivo mi je bilo, da je Slovenija razdeljena na zahodni in vzhodni del, kjer regija Zahodna Slovenija dosega približno 97% BDP per capita povprečja celotne EU, medtem ko Vzhodna Slovenija le 68%. Nato smo šli na kosilo, kjer smo komentirali naporen delavnik zaposlenih v evropskih institucijah in o paleti sprostitvenih dejavnosti, ki jih ponuja Bruselj.

Popoldne je sledilo krajše srečanje z g. Peterletom, kjer je vsakemu izmed nas podaril knjigo Vrednote krščanske demokracije. Nato smo se začeli pripravljati na srečanje z bolgarskim evroposlancem Andreyom Novakovom. S sedemindvajsetimi leti je postal najmlajši evropski poslanec mandata 2014−19, deluje pa v parlamentarnem Odboru za regionalni razvoj in Delegaciji za odnose z državami Srednje Amerike. O tem nam je imel veliko povedati, opaziti pa je bilo, da je zelo zaposlen, kar je bil vzrok, da nas kmalu tudi zapustil in se udeležil mini plenarnega zasedanja v Bruslju, kjer smo evroposlance z balkona poslušali tudi mi. Zanimivo pri tem mi je bilo, da imajo poslanci tudi smisel za humor in so se smejali poslancu iz vrst konservativcev in reformistov, ki se je šalil na račun svoje prostate. Po pestrem dnevnem sosledju obiskov smo si zvečer šli pogledati v mesto še nekaj turističnih točk s končno točko v pakistanski restavraciji, kjer smo počakali na g. Peterleta in z njim večerjali. Govoril nam je o svojem delu in razlikah med evropskimi in slovenskimi politiki. Vzdušje in hrana sta bili odlični, mi pa smo le stežka dohajali vsem informacijam, ki smo jih dobili tekom dneva.

A to ni bilo še vse. Četrtek je obetal še veliko novih srečanj. Na prijeten sončen dan smo se spustili v pogovor z dr. Filipom Majcnom, direktorjem na Generalnem direktoratu za prevajanje. Dr. Majcen nam je najprej malo povedal o svojem poklicu in delovnih izkušnjah ter strasteh, ki so ga od dela v finančnem sektorju pripeljale do DG Translation, kjer je odgovoren za delovanje sedmih oddelkov. Že od mladih let je dr. Majcna spremljalo veselje do tujih jezikov in kultur, kar danes dokazuje s tem, da obvlada kar šest jezikov. Dr. Majcen je živi dokaz, da v življenju nikoli ne veš kaj ti obeta prihodnjost. Nam  mladim je tudi v spodbudo, da negujemo naše hobije in skušamo uresničevati naše želje.

Seveda smo se posvetili tudi razumevanju delovanja direktorata, kar je ključnega pomena za delovanje Evropskega parlamenta in Komisije. Vsaka pobuda zakona oz. vsak uradni dokument mora namreč biti vedno na voljo v najmanj treh jezikih: angleščini, francoščini in nemščini, kar zahteva visoko stopnjo koordinacije med različnimi oddelki in institucionalnimi organi Evropske unije. V ospredju pogovora je bila tudi Clear writing campaign. Večkrat se pripeti, da se, zaradi naknadnega posodabljanja dokumentov, pojavijo različne različice istega besedila, kar povzroča nejasnost prevodov ali razliko v prevodih v različnih jezikih. Ker pa je jasen in razumljiv prevod ključnega pomena pri zakonodajnem postopku Evropske unije, se s to pobudo skuša nekoliko poenostaviti birokracijo in tako nuditi boljše prevode zakonodajalcem.

Naše spoznavanje evropskih institucij v Bruslju se je nato nadaljevalo v Svetu Evropske unije, kjer sta nas sprejeli Štefanija Novak (svetovalka za okolje) in Gabrijela Korže (svetovalka za zdravje). Vodili sta nas preko dvoran, kjer predstavniki držav članic snujejo predloge za najrazličnejša področja skupne politike, in kjer svetovalci skušajo doseči cim boljsi dogovor za državo, ki jo predstavljajo. Sami sta nam priznali, da pa vendarle to ni tako lahko, saj predvsem takrat, ko so mnenja zelo drugačna, predstavljene stranke ne dosežejo začetnih zahtev in je tako kompromis zelo težko dosegljiv, saj se bo morala ena od strank naposled le nečemu odpovedati. Ne vedno se doseže kompromis in večkrat se pogajanja vlečejo več let ali se pa zgodi celo, da se prekinejo.

Pet mladih na sedežu Sveta Evropske unije

Pot nas je potem zanesla vse do veleposlaništva Republike Slovenije v Belgiji, kjer sta nas toplo sprejela konzul Jean-Pier Vonarb in Goranka Grošenj, odgovorna za odnose z Evropskim parlamentom. Brez dvoma je predstavništvo RS v tuji državi zelo pomembno za državljane, ki gredo na počitnice v tujino, vendar še bolj je pomembno za državljane, ki živijo in delajo izven slovenskih meja. Poleg zgolj birokratskih zadev, slovensko predstavništvo organizira kulturne dogodke, kjer se imajo naši sodržavljani priložnost srečevati.

Nato smo se sprehodili do sedeža Evropske ljudske stranke, kjer nam je Rok Tuš, asistent predsednika ELS, Josepha Daula, spregovoril o delovanju stranke skozi leta. Z njim smo se ob skodelici kave spustili v prijeten pogovor, v katerem nam je povedal o svojih delavnih izkušnjah in dal nam kar nekaj dobrih nasvetov.

Nazadnje smo se srečali s Karino Medved, svetovalko za Power Generation & Innovation pri Eureletric, uniji energetske industrije, ki v odnosu z evropskimi institucijami predstavlja in zasleduje interese svojih članov proizvajalcev energije iz 32 evropskih držav. V pogovoru smo se dotaknili teme ‘distributed generation‘, in sicer o možnosti hranjenja električne energije, ki jo pridobimo preko obnovljivih virov. Na osnovi predvidevanj bomo do leta 2050 dosegli samooskrbovanje domov, kar bo znatno zmanjšalo potrebo po jedrskih objektih in termoelektrarnah.

Kot ste lahko kaj hitro opazili, šest mladih Slovencev v Bruslju ni imelo veliko časa za dolgočasenje. Sledili smo petdnevnemu natrpanemu programu skozi pomembnejše institucije Evropske unije s poudarkom na Evropskem parlamentu. Tudi če še nismo bili izbrani za stažiranje pri evroposlancu g. Peterletu lahko s zagotovostjo rečemo, da se čutimo privilegirane, da smo bili povabljeni na plačano ekskurzijo v Bruselj. Take priložnosti nima vsak. Med teorijo, ki jo pridobivamo na znanje na fakultetah vsakega izmed nas in prakso, ki rezultira v stvarnosti vsakdanjika slehernega državljana Evropske unije, je to, kar smo doživeli mi teh pet dni v Bruslju. Na nas je sedaj, da dalje širimo glas o paleti možnosti, ki jih mladi imamo v Evropski zvezi, kot se najraje izrazi poslanec g. Peterle, a ki gredo mnogokrat mimo nas. Za to izvrstno priložnost naj se še enkrat, tokrat pisno, zahvalimo asistentu Andreju in stažistu Tadeju za vložen trud in čas, in končno, evroposlancu Alojzu Peterletu, da nas je povabil. Posebna zahvala tudi Društvu Združena Evropa.

Čakajoč letalo na bruseljskem letališču Charleroi

Dragi bralec, za konec ti nas šest, Hana, Micaela, Lovro, Nejc, Ester in Paula, preden se odpravimo na zadnje belgijske vaflje, sporoča: ne zavlačuj in preizkusi prednosti Evropske unije. Kajti tudi če se zdi, da ima ta sedež nekje daleč v Bruslju, nate vpliva vsak dan. Pozanimaj se o možnih obiskih predstavništev evropskih institucij v Sloveniji na tvoji šoli/fakulteti, samih institucij Unije v Bruslju, Strasburgu in/ali Luksemburgu in nenazadnje tudi o razpisih za stažiranja. Mi smo dokaz, da tudi če ti spodleti prvič, še ne pomeni, da so ti vrata zaprta.

 

We did meet our MEP. Et à bientôt!

Hana, Micaela, Lovro, Nejc, Ester in Paula