Mladi spoznajo delovanje Evropske unije, 2. del

Tretji dan obiska v Bruslju smo se v jutranjih urah odpravili na Evropsko komisijo, kjer smo spoznali članici ekipe naše komisarke gospe Violete Bulc. Asistentki Martina in Katja sta nam na kratko predstavili delovni dan gospe komisarke in pomembnejša vprašanja s področja prometa in mobilnosti v EU. Lahko bi rekli, da si tudi člani njenega osebja delijo enako zagnanost in energijo kot zaposleni, ki smo jih srečali v EP. Delček te smo prejeli tudi mi, jo ohranjali vseskozi do konca naše bruseljske izkušnje in je nekaj zagotovo prinesli tudi nazaj domov.

 

Skupinska slika v prostoru za tiskovne konference Evropske komisije

Sledilo je srečanje s koordinatorjem pogajalcev trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in ZDA g. Wojtekom Talkom. Sporazum TTIP nam je predstavil skozi oči pogajalcev, ki skupaj z ameriškimi kolegi usklajujejo člene sporazuma in poskušajo za svojo stran doseči največ. Spoznali smo obsežnost in kompleksnost sporazuma, ki je na eni strani eden najtransparentnejših do sedaj, a kljub temu buri duhove. Prihodnost sporazuma zaradi trenutnih političnih razmer ostaja negotova, a potreba po dogovoru med trgovinskima blokoma ni zato nič manjša.

 

Skupinska slika v Evropski komisiji g. Wojtekom Talkom

 

Vrnili smo se v Parlament, kjer nas je sprejel vodja PR oddelka Evropske ljudske stranke gospod Pedro López de Pablo. Na srečanje smo se pripravili z raznimi vprašanji predvsem v zvezi z odnosi med EP in mediji, vendar se je pogovor s tako zanimivim sogovornikom prevesil v aktualne politične teme, ki so v Evropi trenutno zelo pereče: migrantska kriza, vzpon skrajnih nacionalističnih strank, prihodnost EU, Brexit in ostale. Pedro López de Pablo, ki je začel svojo poklicno pot kot novinar in je sedaj na drugi strani, kjer novice nastajajo in prehajajo v javnost, nam je predstavil realno podobo današnje Evrope, daleč stran od romantične predstave, ki nam jo posredujejo mediji in politika. Evropa se sooča z velikimi izzivi, ki pa jih lahko rešimo samo z združevanjem in povezovanjem.

 

Popoldan smo se udeležili konference, ki jo je pripravil Wilfried Martens Center, na kateri so strokovnjaki razpravljali o prihodnosti Belgije in ukrepih za njeno rast in razvoj. Tudi Belgija se sooča s podobnimi težavami kot Slovenija in ostale evropske države. Nizka gospodarska rast, nujna pokojninska reforma in politična kriza predstavljajo izziv, ki ga moramo kot družba reševati skupaj, hitro in učinkovito. Poleg tega je za Evropo pomembno, da lokalni problemi posameznih držav članic ne povzročijo njenega zapiranja in izolacije, ki bi potencialno ogrozili prednosti in potencialne združevanja v EU.

 

Poseben dogodek za nas je bila podelitev nagrade Državljan Evrope, ki jo je EP na predlog poslanca Lojzeta Peterleta podelil tudi Slovencu Evgenu Bavčarju. Filozof in fotograf, ki kljub svoji slepoti podira meje, ki jih tako radi postavljamo sebi in drugim, nam je lahko v svetel zgled. Sledila je še večerja z Lojzetom Peterletom, kjer smo poslanca spoznali v bolj sproščenem okolju. Prisluhnili smo zanimivim in zabavnim zgodbam iz njegovega življenja, ki se jih po tolikih letih v vrhu politike nabere zares veliko. Poslancu g. Peterletu smo hvaležni za njegov čas in trud, ki ga je izkazal v času našega obiska in se veselimo skupnih srečanj v prihodnje.

 

Objava opisa g. Evgena Bavčarja ob prejemu nagrade Državljan Evrope

 

Skupinska fotografija s prejemnikom nagrade g. Evgenom Bavčarjem