Od priložnosti do izziva in dragocene izkušnje

V začetku leta je evropski poslanec Lojze Peterle mladim ponudil izziv sodelovanja v razpisu za stažiranje v njegovi pisarni evropskega poslanca v Bruslju.

Na razpis smo se lahko odzvali mladi od 21 do 30 leta s  poslanim življenjepisom, motivacijskim pismom in svojim razmišljanjem o aktualni temi v Evropski zvezi v obliki eseja. Na osnovi poslanega nas je bilo nekaj deset vključenih v ožji krog za kandidata stažista v Evropskem parlamentu.

Nadaljnja izbira kandidatov za stažiranje je potekala z udejstvovanjem na srečanjih v slovenski pisarni Evropskega poslanca. Prvo srečanje je bilo predstavitveno z nalogo zapisati javno objavo na temo migrantske krize. Na naslednjem srečanju smo se seznanili s temelji krščanske demokracije in se spoznali z dr. Borisom Pleskovičem, od katerega smo predvsem pridobili odgovore na naša vprašanja o aktualnih gospodarskih razmerah. Dr. Pleskovič je sicer kritično ocenil gospodarsko stanje v Sloveniji, hkrati pa nam vlil precej optimizma za možnost izboljšanja gospodarskega stanja.

Srečanje z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom v slovenski pisarni poslanca Evropskega parlamenta. Avtor slike: Andrej Černigoj

Na zadnjem srečanju smo prvič srečali evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, s katerim smo govorili o aktualnih političnih in gospodarskih temah.

Na koncu je sledil še individualen razgovor, po katerem so bili trije izbrani za enomesečno stažiranje, deset pa nas je bilo povabljenih na obisk evropskega poslanca  v Bruselj v okviru projekta »Meet my MEP«.

V Bruselj smo z letališča Jožeta Pučnika poleteli v ponedeljek, 10. oktobra 2016 zvečer.

V Bruselj smo prispeli v poznih večernih urah, ko ima razsvetljen glavni trg prav poseben čar. Avtor slike: Maja Gogala

Ob prihodu na Evropski parlament smo bili najprej seznanjeni s strogim varnostnim nadzorom pred vstopom v objekt, takoj za tem pa z razsežnostjo objekta, hitenjem in dinamiko zaposlenih, tako po gibanju, kot tudi po sporazumevanju v najrazličnejših jezikih Evrope, lahko bi rekli, da smo bili nemudoma vključeni  v utrip zaposlenih, ki  so usmerjeni v to, da s svojo energijo in željo soustvarjajo Evropo v kateri si vsi želimo lepo živeti.

Takoj ob prihodu smo se seznanili z dinamičnim vzdušjem zaposlenih v Evropskem parlamentu. Avtor: Ana Marija Fartek

V sejni sobi slovenskih evropskih poslancev  nas je sprejel evropski poslanec Lojze Peterle. Poslanec nas je zaskrbljeno seznanil z resnostjo kriz, ki v tem obdobju pestijo Evropsko unijo, od migrantske, gospodarske pa do evropskega skepticizma in trenutno najbolj aktualnega Brexita. Poudaril je tudi potrebo po tem, da se Slovenija tesneje poveže z drugimi skupinami držav, kot je Višjegrajska skupina, da bo lahko lažje uresničevala svoje interese, vendar da bi se Slovenija lahko povezala s kakšno od teh skupin, mora postati zanimiva, da bo k tesnejšemu povezovanju povabljena. Med prvimi smo bili seznanjeni tudi s poslančevo kandidaturo za predsednika Evropskega parlamenta. Naš poslanec je med tem pogovorom in na ostalih srečanjih večkrat poudaril, da smo mladi prihodnost Evrope, česar se morda mladi predvsem v obdobju gospodarskega pa tudi političnega zatišja in pasivnosti premalo zavedamo, mladi se moramo za boljši jutri aktivno vključiti v projekte, ki bodo izboljšali trenutno stanje.

Razprava z evropskim poslancem. Avtor: Andrej Černigoj

Marta Osojnik nas je seznanila s svojim delom na oddelku za stike z javnostjo in mediji Evropske ljudske stranke. Vsak svetovalec za medije pokriva določeno delovno področje, se udeležuje konferenc in drugih dogodkov ter o njih poroča zainteresiranim medijem EU in držav članic.

Po ogledu parlamenta in kosilu smo se udeležili konference »Europe’s Cyber resilience debate.« Na konferenci so bili prisotni predstavniki Evropskega parlamenta in strokovnjaki s področja zaščite podatkov pri internetnem poslovanju, največ pozornosti je bilo namenjene možnosti zavarovanja tajnih poslovnih in osebnih podatkov pred zlorabo.

Udeležili smo se konference »Europe’s Cyber resilience debate.” Avtor slike: Maja Gogala

Po koncu konference smo se zbrali v sejni sobi, kjer smo izmenjali mnenja vezana na konferenco kateri smo prisostvovali in o naših vtisih prvega preživelega dneva na Evropskem parlamentu.

Dan smo zaključili s prijetnim druženjem v eni od pivnic v središču Bruslja, kjer smo ob ogledu nogometne tekme naših nogometašev z angleškimi tekmeci, navijali in stiskali pesti za naše.

Za nami sta bila prva dneva našega obiska Evropskega parlamenta. Vsi smo bili navdušeni nad dinamiko delavnika zaposlenih in prežeti z energijo ljudi s katerimi smo se srečevali, zaradi česar smo imeli občutek, kot da nismo samo obiskovalci, temveč bližnji opazovalci evropskega dogajanja, ki se bomo v naslednjih treh dneh naučili še veliko zanimivega.

 

Maja Šturbej, Veronika Pelikan, Maja Gogala