Evropski jesenski vikend 2009

14. in 15. novembra 2009 je na Otočcu, potekal Evropski jesenski vikend, ki je drugi po vrsti. Evropski jesenski vikend je bil namenjen študentom in mladim diplomantom, ki se zanimajo za sociopolitične teme in jim ni vseeno za dogajanje v družbi. Prvi sklop predavanj ter debat po skupinah je bil letos namenjen 20. obletnici padca berlinskega zidu ter posledicam le-tega, ki so bistveno vplivale na nadaljnji razvoj svetovnega dogajanja. Evropski jesenski vikend je tako iskal osvetlitev ter oživitev razmer, ki so pripeljale do demokratizacije vzhodnega dela Evrope ter kakšne so (bile) posledice tistih premikov v zgodovini.
Gosti Evropskega jesenskega vikenda so s svojim znanjem in razumevanjem teh tematik pomagali doseči globlje poznavanje ter dojemanje takratnega dogajanja in sedanjosti.

Tako sta v prvi panelni diskusiji spregovorila odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradley Freden (naslov prispevka: The role of the United States of America in the changed world order after the fall of the iron curtain) ter sociolog in poznavalec procesov demokratizacije prof. dr. Matej Makarovič (naslov prispevka: Ali je zid resnično padel?).

Drugi sklop predavanj in debat po skupinah se je dotikal Evropske unije, Slovenije v njej in prihodnosti obeh. Ker letos mineva pet let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo, je bivši veleposlanik v Parizu in Rimu in pisatelj prof. dr. Andrej Capuder podal svoje razmišljanje o Zmagah in porazih EU v zadnjih petih letih. Nato je pravnik in poznavalec evropskih institucij dr. Matej Accetto spregovoril o Sloveniji in njeni vlogi znotraj EU (naslov prispevka: Ali Slovenija znotraj EU izgublja svojo identiteto?). Kot zadnji je svoje poznavanje in razumevanje z udeleženci delil bivši minister za razvoj v vladi RS in generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske unije prof. dr. Žiga Turk, ki je spregovoril o izzivih Evropske unije v naslednjih petih letih.

V nedeljskem delu je potrebno še posebno omeniti predavanje gostje s Slovaške, doktorice socialnega dela in etike prof. dr. Márie Bielove, ki je skupaj z evropskim poslancem in prvim predsednikom slovenske vlade Lojzetom Peterletom osvetlila pomembne vidike demokratizacije vzhodne Evrope, vpliva teokracije in demokracije na razvoj človeka in razvoja držav, ki so dolga leta bile del i.t. vzhodnega bloka. Razmislek je bil predvsem v luči skupne prihodnosti vzhodno evropskih držav v Evropski uniji.

Brošura iz leta 2009

Evropski jesenski vikend 2008

Oktobra 2008 smo v Združeni Evropi organizirali Evropski jesenski vikend. Želeli smo odpreti in poglobiti javno razpravo na aktualne teme, predvsem pa približati in spodbuditi študente in mlade diplomante k bolj aktivni participaciji v družbi. V treh sklopih smo analizirali situacijo v Sloveniji, Evropi in Svetu. Poleg panelnih diskusij so bile organizirane tudi debate v manjših skupinah, kjer so lahko udeleženci kot tudi predavatelji še poglobili posamezno tematiko.

Prvi sklop je bil posvečen Sloveniji – Slovenija: Danes. V prvi panelni diskusiji so nastopili pisatelj Zorko Simčič s temo: Slovenske optične prevare – Spoznavanje nekaterih silnic, ki soustvarjajo duha v naši državi, ki je na iskriv in luciden način prikazal stanje duha v Sloveniji. Priznana zgodovinarka dr. Tamara Grisser Pečar nam je osvetlila temo o narodni spravi v Sloveniji ter jo primerjala z drugimi narodi. Dr. Janez Dular pa nam je spregovoril o prihodnosti in obstoju slovenskega jezika.

V drugem sklopu smo razširili temo na Evropo. Veleposlanica Veronika Stabej je analizirala nove trende v zunanji politiki EU s temo: Vzpon Rimskega cesarstva? – EU in Unija za Sredozemlje. Dr. Jaka Repič iz filolzofske fakultete nam je predstavil antropološki vidik migracij v EU – Integracija in multikulturalizem. Profesor Bogomir Kovač pa opozoril na demografske trende v Evropi s temo: Demografski problemi v EU in ekonomske posledice.

V tretjem sklopu nas je najprej nagovoril nekdanji podpredsednik avstrijske vlade dr. Erhard Busek in orisal izzive in probleme naše generacije leta 2025. V panelni diskusiji pa so sodelovali dr. France Arhar, prvi guverner Banke Slovenija ter nam predstavil njegov pogled na ekonomsko krizo. Lojze Peterle, evropski poslanec, je predstavil strateške interese velesil na južnem Kavkazu.

EJV se je udeležilo okoli 50 študentov, ki so s svojim znanjem in kritično mislijo soustvarili odličen dogodek.

Brošura iz leta 2008