V marcu 2017 smo v pisarni evropskega poslanca Lojzeta Peterleta pripravili razpis za stažiranje, v okviru katerega smo 6 mladim omogočili 1-mesečno plačano stažiranje v pisarni evropskega poslanca v Evropskem parlamentu. Pogoji za prijavo bili poleg starostne omejitve zanimanje za Evropsko zvezo, motiviranost in znanje enega tujega jezika. Prijava je vsebovala življenjepis, motivacijsko pismo in esej na izbrano temo.

Tri članska komisija je ocenila preko 50 prijav in na podlagi oddanih gradiv izbrala 18 udeležencev, ki so se uvrstili v drugi krog. Drugi krog so sestavljali štirje sestanki, kjer so se udeleženci seznanili z dogajanjem v parlamentu in aktualnimi političnimi vprašanji. Po koncu prvega sestanka so udeleženci dobili nalogo, da sestavijo povzetek Junckerjevega govora in PR izjavo pisarne na to temo. Na drugem sestanku so obiskali državni zbor in se sestali z člani odbora za zunanje zadeve. Na tretjem sestanku so srečali poslanca Lojzeta Peterleta ter dobili dodatno nalogo. Napisati so morali izjavo poslanca glede izvajanja nadzora na meji z Avstrijo in pripraviti »elevator speech« o razmerah v Makedoniji. Namen drugega kroga je namreč tudi opravljanje nalog, ki jih v Bruslju izvaja stažist in tako preizkušanje pripravljenosti in znanja udeležencev. Po zadnjem sestanku je nato sledilo čakanje in v juniju 2017 so bili znani rezultati.

Skupinska slika udeležencev razpisa s poslancem Lojzetom Peterletom.

Na razpisu so bili izbrani Barbara Podnar, Urša Škerbinc, Veronika Pelikan, Nejc Povirk, Blaž Uršič in Taja Pečnik, ki je bila posebej izbrana za stažiranje v medijski pisarni Evropska ljudske stranke. V nadaljevanju lahko preberete opise udeležencev drugega kroga razpisa, kjer odgovorijo na tri vprašanja: zakaj so se udeležili razpisa, komu ga priporočajo in zakaj so izbrali določeno temo eseja.

Barbara Podnar

 

Zakaj si se prijavila na ta natečaj? Zaradi zanimanja za politično plat življenja, za skupno prihodnost, zaradi načela »narediti nekaj več« (kot npr. samo tisto, kar je najnujnejše), zaradi radovednosti in volje do novih spoznanj, do dela, »nosce te ipsum«.

Komu bi priporočila natečaj? Vsem, ki bi se radi prepričali, da EZ živi, da ima smisel. Vsem, ki dvomijo. Vsem, ki iščejo odgovore in si postavljajo vprašanja. Tistim, ki si radi širijo obzorja. Mislim, da vsem, ne glede na stroko/smer študija/področje ukvarjanja, če jih le količkaj zanima politika.

Zakaj si se odločila za takšno temo eseja? Izbrala sem naslov demografski izzivi EZ in sveta: vzroki, rešitve? Ker je bil ta naslov najbližje področju zdravstva v politiki, ki me najbolj zanima. Javno zdravje in preventiva, demografske težave in soočanje z njimi, okoljevarstvo, ipd. …

 

 

 

Urška Škerbinc

 

Zakaj si se prijavila na ta natečaj? V natečaju sem videla priložnost za novo izkušnjo in izziv svojim sposobnostim, vsekakor pa je k moji prijavi prispevala tudi velika želja po delu stažista pri evropskem poslancu g. Peterletu, ki je odlična odskočna deska za nadaljnjo kariero vsakega mladega.

Komu bi priporočila natečaj? Mladim, ki bi radi pridobili vpogled v delo stažista ter tistim, ki bi radi izkoristili edinstveno priložnost, da se o delu evropskega poslanca učijo iz prve roke ter spoznajo perspektivne mlade z istimi oz. podobnimi ambicijami.

Zakaj si izbrala takšno temo eseja? Temo »Mir: je znova ogrožen in kako ga ohraniti?« sem izbrala predvsem zaradi njene aktualnosti v trenutnem dogajanju v Evropski zvezi in po svetu. Gre tudi za področje, ki ga dobro poznam in me zanima, nedvomno pa gre za izredno pomembno temo, ki jo in jo še bomo večkrat naslavljali.

 

 

Nejc Povirk

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Velikokrat se pogovarjam z ljudmi, ki obtožujejo Bruselj za vse probleme in težave, s katerimi se spopadajo. Govorijo o tisočih birokratov, ki prelagajo papirje in dobivajo bajne plače, ko je potrebno kaj ukreniti, pa odpovejo. Sam sem bil že na obisku v Evropskem parlamentu in sem spoznal, da v takem besedičenju ni veliko resnice. V Bruslju sem videl, da temu ni tako, zdaj pa se želim tudi na lastni koži preizkusiti in narediti nekaj dobrega za Evropejce in Evropo, pa čeprav bo morda le majhna kapljica v morje.

Komu bi priporočil natečaj? Natečaj bi priporočal vsem dvomljivcem, ki dvomijo v skupno evropsko pot. Spoznavanje delovanja institucij Evropske zveze, morebiten obisk ali celo stažiranje in delo v mednarodnem okolju v Bruslju, bo njihovo mnenje definitivno saj malce spremenilo.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Naslov mojega eseja je Multikulturnost: izzivi in rešitve Evropske zveze, s podnaslovom “In Varietate Concordia” (»Združeni v različnosti«), kar je moto Evropske zveze. Že samo geslo Evropske unije nakazuje, da je multikulturnost zapisana v njeno bistvo. Na tem majhnem koščku sveta živi veliko število narodov, kultur in religij, ki so skupaj združeni in med seboj živijo v miru. Vidimo pa, da hitra globalizacija, množična priseljevanja (tudi neevropskih narodov) in sodobni fenomen multikulturnosti Evropo postavljajo pred izziv, kako obstati svetovni center raznolikosti in različnosti, hkrati pa obdržati svojo lastno identiteto. V svojem eseju predlagam rešitve in alternative.

 

Veronika Pelikan

Zakaj si se prijavila na ta natečaj? Odraščala sem v slovenskem, pa tudi v multikulturnem okolju, kar me je le utrdilo v prepričanju, da je sodobno in v razvoj naravnano slovenstvo nujno tudi pro-evropsko in da predstavljajo različnosti predvsem možnost medsebojne bogatitve in ustvarjalnega sodelovanja. V teku enoletnega študija na Univerzi v Salamanci (Španija) sem poglobila svoje poznavanje evropskega prava in ureditve ter delovanja evropskih institucij, ki jih smatram za bistvene za rast Slovenije in Evrope. V tem smislu je zame možnost stažiranja pri evropskem poslancu izjemnega pomena, saj bi lahko spoznala delovanje ene izmed osrednjih evropskih institucij. Prav tako se mi zdi za mladega človeka izjemno pomembno, da od blizu spozna delo in prizadevanja slovenskega evropskega poslanca, saj lahko tudi preko te izkušnje med mladimi širimo in utrjujemo vedenje o pomenu delovanja v evropskem okviru in širjenju vrednot očetov Evrope.

Komu bi priporočila natečaj? Udeležbo na razpisu priporočam vsem mladim, ki se zanimajo za prihodnost Evrope in jim ni vseeno, kaj bo s Slovenijo. Priporočam ga tudi vsem tistim, ki razmišljajo o vrednotah naše družbe, o krizi, v kateri se nahajamo in ki so ali bi radi postali aktivni v družbenem življenju. Verjetno je ta razpis bolj primeren za študente družboslovnih študijskih smeri. Menim tudi, da je poznavanje več tujih jezikov skorajda nujno.

Zakaj si izbrala takšno temo eseja? Kot esej sem med vsemi predlaganimi izbrala sledečega: Evropski in svetovni politični voditelji leta 2025: vloga voditelja in vloga politika v družbi. Prepričana sem namreč, da so izzivi sodobnega globaliziranega sveta danes resni kot še nikoli. Kriza, ki jo doživljamo na vseh ravneh, je več kot zaskrbljujoča in vprašanje je, ali ji bomo kos. Od moralne in osebnostne integritete voditeljev in politikov kot tudi od poštene in kritične presoje državljanov, ki voditelje in politike izbiramo, bo odvisna naša bodočnost. Profil politika, predvsem pa temeljne vrednote, ki jim je zavezan in za katere se zavzema, so ključnega pomena pri izbirah, ki jih vsaka družba dela in ki krojijo njeno podobo in njeno bodočnost.

 

Blaž Uršič

 

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Na natečaj sem se prijavil, da bi iz prve roke izkusil delovanje Evropske zveze ter spoznal delo asistenta evropskega poslanca v parlamentu. Če pa sem bolj neposreden sem hotel raziskati, kakšen pomen in potencial ima Evropska Zveza za naš kontinent.

Komu bi priporočil natečaj? Priporočil bi ga vsem mladim, ki jih zanima delovanje Evropskega parlamenta in bi to radi doživeli v prvoosebni izkušnji. Poleg tega je tudi drugi krog samega razpisa zanimivo zastavljen s srečanji in sestanki, ki nudijo manjši vpogled v evropsko politično dogajanje.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Temo »politični populizem in Evropska zveza: izzivi in rešitve« sem izbral, saj je to zelo aktualna tema v letošnjem supervolilnem letu. Populizem po Evropi doživlja vzpon in navkljub neuspehom na volitvah veča število svojih privržencev. V naslednjih letih državljani Evrope potrebujemo močan odgovor močne in delujoče Zveze, saj nas drugače čaka zanesljiva pot nazaj.

 

 

Taja Pečnik

Zakaj si se prijavila na ta natečaj? Na natečaj sem se prijavila, ker sem študentka Evropskih študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Naša fokusna institucija je Evropska unija in ker jo dobro poznam že v teoriji, bi rada njeno delovanje spoznala tudi v praksi. Menim, da je stažiranje pri evropskem poslancu odlična izkušnja, ki ti omogoči, da delovanje EU spoznaš na način, kot ga drugače mogoče ne bi. Ker se zavedamo, da je življenje in delo v Bruslju zelo hitro in dinamično, sem mnenja, da stažiranje posamezniku predstavlja tudi izziv, kako reagirati v določenih situacijah in kako najhitreje in najbolj kakovostno opraviti delo.

Komu bi priporočila natečaj? Natečaj bi priporočila vsem študentom, ki jih zanima delovanje EU in so pripravljeni en mesec pridno delati, ter jih ni strah novih izzivov. Mislim, da je natečaj ena izmed oblik, ki marsikaterega posameznika pripelje do tega, da stopi iz svoje cone udobja in odkriva svoje sposobnosti in nove meje.

Zakaj si izbrala takšno temo eseja? Moja tema eseja je bila Mir – je znova ogrožen in kako ga ohraniti? Za to temo sem se odločila, ker sem mnenja, da je v luči aktualnih izzivov varnostni vidik postavljen vedno bolj v ospredje. Le ti dogodki in ta vprašanja so sprožili številne spremembe v Evropi in drugod po svetu. V eseju sem si zastavila številna vprašanja, skozi katerega sem poskušala najti odgovore oz. rešitve na grožnje, ki nam pretijo danes.

 

Jože Slobodnik

 

 

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Sprva le iz iskanja iz želje iskanja novih izkušenj in referenc na CV-ju. Proti koncu pa sem se že začel zanimati za krščansko demokracijo ter za piko na i ob pripovedovanju g. Peterleta in njegovem življenjepisu iskreno zaželel, da bi nekoč lahko delal poleg njega!

Komu bi priporočil natečaj? Vsem mladim, ki so odprtega karakterja, imajo željo po izzivih in potovanju ter organizacijsko žilico.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Enostavno, ker je politični populizem na neki točki dosegel takšno stopnjo nevarnosti, da je bila ogrožena sama bit EU. Na srečo do tega ni prišlo (francoske volitve). Nadalje mislim, da je vsaka prelita ali izrečena beseda o takšnih temah korak naprej k razkrivanju pravega zahrbtnega obraza populizma.

 

 

Nejc Fruh

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Na natečaj za stažiranje pri poslancu v Evropskem parlamentu sem se prijavil za to, ker mi je delo v eni izmed evropskih institucij eden izmed kariernih ciljev in ker je stažiranje v Bruslju pri poslancu ena izmed boljših referenc za kasnejšo zaposlitev.

Komu bi priporočil natečaj? Natečaj oz. stažiranje pri poslancih v Evropskem parlamentu oz. pri katerikoli izmed institucij Evropske unije bi priporočil vsem, ki jih delo v Evropski uniji zanima ali jim je to, tako kot meni, karierni cilj. Pravzaprav bi natečaj priporočil vsem, ki študirajo družboslovne smeri na slovenskih fakultetah saj je to ena izmed boljših delovnih izkušenj in referenc, ki jih študent družboslovne smeri lahko pridobi v času svojega študija.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Esej na temo političnega populizma sem izbral zaradi aktualnega dogajanja v Evropski uniji. V času pisanja eseja so se ravnokar zaključevale volitve na Nizozemskem, približevale pa so se predsedniške volitve v Franciji in v obeh primerih sta liberalnemu kandidatu nasproti stala predstavnika skranje desnice oz. “težka” nacionalista. Zaradi naraščanja popularnosti skrajnih desničarjev sem v eseju na kratko predstavil in predlagal nekatere rešitve s katerimi bi Evropska unija oz. države članice lahko razrešile izzive in težave, ki nastajajo zaradi naraščanja nacionalizma.

 

Eva Bremec

 

 

Zakaj si se prijavila na natečaj? Zaradi novih izkušenj pri poslancu Evropskega parlamenta, novih znanj in želje to povezati z znanjem, ki sem ga pridobila na študiju evropskih študij.

Komu bi priporočila natečaj? Natečajem bi priporočila vsem, ki bi želeli politično delovati na evropskem parketu.

Zakaj si izbrala takšno temo eseja? Za esej o političnem populizmu sem se odločila, ker bo podobna tema tudi moja magistrska naloga in ker se mi zdi najbolj aktualna in zanimiva tema.

 

 

 

 

Blaž Kupeljnik

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Pred 5 leti smo preko nagradnega natečaja s srednjo šolo obiskali evropsko poslanko in si ogledali Evropski parlament v Strasbourgu. Lahko bi rekel, da je bila to ljubezen na prvi pogled in to me tako močno prevzelo, da sem od tistega dne iskal možnosti in priložnosti, da bi bil lahko vsaj kratek čas tudi sam del tega evropskega sveta. Ne gre samo zato, da delaš v Parlamentu vendar mi izredno pomeni, da bi lahko vsaj posredno pomagal pri zastopanju naše države v evropskem prostoru, pravzaprav je to glavni razlog, da sem se lani prijavil v natečaj. Lanski neuspeh mi ni vzel volje vendar mi dal motivacijo za naprej, da sem lahko še boljši in si naberem novih izkušenj, če se letos ponovno potegujem za pripravništvo. Pripravništvo, ki zagotovo da življenjske izkušnje in nepozabne trenutke, hkrati pa bi mi izpolnil del sanj na kariernem področju. Eden glavnih razlogov pa je tudi, da si želim pridobljeno znanje iz evropskim predmetov pri študiju Prava na Ljubljanski fakulteti, prenesti iz »law in books« v »law in action«.

Komu bi priporočil natečaj? Natečaj bi priporočil vsakemu, ki ga zanima delovanje Evropske unije in si želi doživeti to moč povezovanja in sodelovanja med državami članicami in si pri tem upa razmišljati in ima željo po odkrivanju novih podatkov in stvari, ki jih v vsakdanjem življenju sploh ne bi opazil. Natečaj je primeren za vsakogar, ki se želi preizkusiti v miselnih nalogah, ki dopuščajo veliko samostojnega razmišljanja in spoznanj o delovanju političnega sveta in drugih institutov, ki so v neposredni povezani z delovanjem Evropske zveze, hkrati pa pridobiš nepozabljive izkušnje za nadaljnjo življenjsko pot.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Ker živimo v času, ko je obstoj Evropske unije neposredno ogrožen oziroma je od prihodnjih let in situacije zelo odvisen obstoj in prihodnost Evropske unije. Zato sem se odločil za naslov eseja: Mednarodne pogodbe in sodobne ekonomske migracije: med sočutjem, zakoni , varnostjo in populizmom. Esej je zelo aktualen in v času, ko imamo opravka s številnimi direktivnimi in drugimi pravnimi akti, zaradi katerih ljudje menijo da so pomembna samo še pravila in da se pozablja na med človeške odnose. Takšno mišljenje moramo spremeniti in graditi Evropsko zvezo na osnovi medčloveških odnosov in skupnega dobrega, ker le tako bomo lahko premagali vse težave in dosegli nove zastavljene cilje in svetlo prihodnost Evropske zveze.

 

Blaž Črmelj

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Na natečaj sem se prijavil iz radovednosti. Delovanje evropskih institucij redno spremljam in posledično tudi poznam. Vendar pa je v medijskem poročanju del delovanja evropskih institucij ter tudi evropskih poslancev nekoliko skrit. Iz medijskih poročil izredno težko vidimo stvari, ki so medijski podobi skrite. Gre za priprave poslancev, opravljanje analiz ter sprejemanje stališč do določenih tematik. Mene pa zanima prav delo na takšnih področjih, zato bi bile dodatne izkušnje iz področij, ki jih zajema razpis zelo zanimive.

Komu bi priporočil natečaj? Prijavo na razpis bi priporočal vsakomur, ki ga zanimajo zakonitosti političnega delovanja. Pri tem mislim tako na notranjo, kot na mednarodno politiko, tako Slovenije kot EU. Zanimiv pa je tudi za tiste, ki jih zanima razgibano administrativno delo in priprava nadrejenih na različne dogodke, srečanja in zasedanja. Svoje mesto bi zagotovo našli tudi tisti, ki se ukvarjajo s komuniciranjem. Razpis, delavnice in naloge na njem so načrtovani tako, da so zanimive za čim več različnih profilov.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Za temo svojega eseja, ta je imel naslov Pomen osebne in narodne identitete, maternega jezika, narodne kulture in izročila v Evropi danes, sem se odločil zaradi tega, ker sem se s to tematiko občasno ukvarjal že v času študija in sem z njo seznanjen na bistveno višjem nivoju, kot s katero drugo. Poleg tega menim, da je vprašanje identitete danes zelo pomembno. Včasih je prevladovalo mnenje, da bo človek sčasoma pričel vse bolj opuščati družbeno identiteto ter pričel intenzivneje graditi osebno. Danes se vidi, da je bila to zabloda. Opuščanje družbenih in osebnih identitet je za človeka nevarno, saj povečuje njegovo dezorientiranost. Ljudje za svoje družbeno in osebno funkcioniranje potrebujemo tudi ideologijo in skupnostne vezi. Politika mora zato omogočati, da se te vezi razvijajo ter da lahko človek gradi svojo osebno identiteto in potem lahko vstopa v različne skupnosti. Evropska unija lahko vsekakor postane pomemben del identitete svojih državljanov. Ne more pa jih enakovredno nadomestiti.

 

Matej Podnar

 

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Na natečaj sem se prijavil, ker menim da gre za odlično priložnost bolj od blizu spoznati Evropsko zvezo, spoznati nove ljudi in si odpreti nova obzorja.

Komu bi priporočil natečaj? Natečaj bi priporočil vsem mladim, ki so navdušeni nad idejo Evropske zveze, so željni osebnostne rasti in so v življenju pripravljeni storiti nekaj več.

Zakaj si izbral takšno temo eseja? Multikulturnost me je že od nekdaj privlačila in fascinirala obenem. Prav tako menim, da Evropska zveza uspešno dela v smeri povezovanja ljudi in multikulturnosti. Tudi sam želim biti sposoben živeti v multikulturnem okolju, kjer je najprej pomembno, da si človek in šele nato tvoj spol, državljanstvo, verska usmerjenost,…

 

 

 

Samo Planinc

 

Zakaj si se prijavil na ta natečaj? Najprej sem se udeležil simulacije Evropski poslanec za en dan, je v tem, da imam precej izkušenj z podobnimi simulacijami organov Združenih narodov. Ker sem zelo užival v teh simulacijah sem želel poskusiti še kakšne druge inštitucije in to je bila najboljša možnost za večjo simulacijo te vrste. Mi pa vse kakor ni žal saj sem se veliko naučil o delovanju Evropskega parlamenta in spoznal veliko zanimivih novih ljudi. Simulacijo bi priporočal vsakemu, ki ga zanima delovanje Evropskega parlamenta in želi spoznati kako deluje iz prve roke. Prav tako pa je odlična priložnost za druženje in spoznavanje novih ljudi.

Komu bi priporočil natečaj? Razpis pa bi priporočil prav vsem, saj so se organizatorji resnično potrudili in pripravili raznolike teme in naloge, odlične sogovornike, ki so podajali znanje in vse skupaj organizirali v enkratno izkušnjo.