Strasbourg iz dvigala

Drugi teden mojega pripravništva je bil precej drugačen kot prvi. Glavni razlog za to je, da se je delovno mesto preselilo v drugo državo. Skoraj celotni Parlament se je preselil v Strasbourg za plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. To pomeni, da se štiri tisoč zaposlenih v ponedeljek dopoldne odpravi na 400 km dolgo pot proti Strasbourgu, z avti, vlaki in letali. Ustvari se pravi mali migracijski tok iz Bruslja. In tako sem se odpravil tudi jaz. Preko BlaBla car sem se dogovoril s prevajalcem iz Madžarske, da si delimo avto še z grškim in italijanskim asistentom.

Pisarna v Strasbourgu, nekoliko manjša

Prispeli smo okoli dveh popoldne. Sestanki so se pričeli nemudoma. Raznovrstni in raznoliki. Tako sem v ponedeljek sodeloval na sestankih do osmih zvečer. Po opravljenem delu sem se odpravil proti moji nastanitvi. Vendar je vožnja do stanovanja zaradi stavke tramvajev trajala veliko dlje, kot pričakovano in tako ni ostalo ne časa ne volje za ogled mesta. Drugi dan je bil prav tako dolga vrsta sestankov vseh vrst, od okrogle mize prijateljev svobodnega Irana pa do strategije Evropske ljudske stranke za volitve leta 2019.

Sestanek prijatelje Svobodnega Irana

 

Vrhunec plenarnega zasedanje pa je nastopil v sredo, Junckerjev nagovor o stanju Evropske unije. Govoril je kako ima Evropska unija zlato priložnost sedaj, ko so se ekonomske smernice zopet ustalile v pozitivni smeri. Kako moramo danes postaviti Evropo za jutri in izrazil svojo željo, da bo to bolj povezana Evropa. Govor je sledil pričakovanemu, pa vendar je še bolj utrdil pozitivni trend Evropske unije k večji enotnosti. Prav tako temu govoru mnogo lažje sledijo konkretni predlogi in zakoni, ki to omogočajo. Po razburljivem začetku je preostali del dneva minil v znaku še več sestankov politične skupine in okroglih miz.

Nagovor o stanju unije

Četrtek je bil zopet le polovičen dan saj se je popoldne ponovno zgodila migracija, tokrat v nasprotno smer. Tako sem se odpravil nazaj proti Bruslju, po treh dneh v Strasbourgu. Nova izkušnja, novo mesto, vendar bom za ogled mesta potreboval še kakšen obisk, saj ni bilo nič odvečnega časa in sem mesto videl le iz tramvaja ali dvigala.

Razgled na Strasbourg